Θεωρία
Μενού Θεωρίας
Οι κύριες πηγές περιβαλλοντικού θορύβου, οι οποίες αποτελούν ένα από τα βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα και είναι η πηγή αυξανόμενων παραπόνων από το ευρύ κοινό, σχετίζονται με μεταφορικές (κυκλοφοριακό), κατασκευαστικές (αναπτυξιακά έργα) και ψυχαγωγικές (ελεύθερου χρόνου) δραστηριότητες. Σε πολλές περιπτώσεις το περιβάλλον θορύβου συγκεκριμένων περιοχών διαμορφώνεται από συνδυασμό των δραστηριοτήτων αυτών. H έρευνα μελετά τις κυριότερες πηγές μόλυνσης περιβαλλοντολογικού θορύβου σε σχέση με υποκειμενικά επαγγελματικά κοινωνικά και ψυχοακουστικά κριτήρια και σε επόμενη φάση εξάγονται δείκτες ενόχλησης.

Μεθοδολογία αξιολόγησης θορύβου
Το εργαστήριο ακουστικών μετρήσεων που δημιουργήθηκε στο ΕΜΠ χρησιμοποιείται για τις πιλοτικές μετρήσεις, την ανάλυση των δεδομένων και τη πρόβλεψη της ακουστικής ρύπανσης με προσομοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η μορφή των εγγραφών της βάσεως δεδομένων θορύβου παρέχει πληροφορίες για τη στάθμη θορύβου σε ποσοστομοριακούς δείκτες οι οποίοι σχετίζονται με δείκτες όχλησης, σύμφωνα με σχετικές νομοθεσίες είτε ερευνητικές εργασίες, ώστε να είναι αντιληπτό από τον εκάστοτε χρήστη της βάσεως το μέγεθος της πιθανής όχλησης και η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μέθοδος αξιολόγησης βασίζεται σε έμπειρο σύστημα υλοποιημένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή το οποίο αποτελείται από βάση δεδομένων στοιχείων που αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, των αντιστοίχων ηχητικών σημάτων καθώς και καταγραφές ποσοτομοριακών δεικτών. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται μετά από επιτόπιες μετρήσεις ή από μετρήσεις του παρελθόντος πού προέρχονται από αξιόπιστες πηγές (π.χ. παλαιότερες μετρήσεις, χάρτες θορύβου, μελέτες ακουστικού περιβάλλοντος, χάρτες παλαιοτέρων χρήσεων γης). Συχνά τα επίπεδα όχλησης δεν είναι ευθέως ανάλογα με τις με τις καταγεγραμμένες ηχητικές στάθμες. Μεγάλο ρόλο παίζουν οι τυχόν διακυμάνσεις που παρουσιάζουν οι στάθμες καθώς και η επανάληψη και το μέγεθος των διακυμάνσεων αυτών και το φασματικό περιεχόμενο του θορύβου. Στην έρευνα αυτή υιοθετήθηκε μέθοδος ανάλυσης ικανή να προσδιορίσει μεταβαλλόμενα φαινόμενα τόσο στο χρόνο όσο και το φάσμα των καταγραφών.

Για τον σκοπό αυτό γίνεται καταγραφή του ηχητικού σήματος από διακεκριμένες δεσπόζουσες πηγές θορύβου που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Αντίστοιχα, η κάθε καταγραφή ηχητικού σήματος συνοδεύεται από περιγραφή των χαρακτηριστικών και των συνθηκών κατά τη διάρκεια των μετρήσεων. Στη συνέχεια γίνεται φασματική ανάλυση των καταγεγραμμένων σημάτων και εξαγωγή δεικτών ηχορύπανσης σε σχέση με το συχνοτικό περιεχόμενο και την χρονική περιοδικότητα των σημάτων χρησιμοποιώντας μετασχηματισμούς βραχέως χρόνου ώστε να εντοπίζεται σε ποιες συχνότητες επικεντρώνεται η όχληση.

Με τη μέθοδο αυτή γίνεται συγκριτική παρουσίαση και μελέτη για την τυχόν αύξηση ή μείωση στα επίπεδα θορύβου και την ανταπόκριση των πολιτών στις αλλαγές αυτές. Επιπλέον το έμπειρο σύστημα αξιολόγησης συμβάλει στον εμπεριστατωμένο σχεδιασμό νέων χρήσεων εξετάζοντας τα αποτελέσματα εναλλακτικών σεναρίων. Τα σενάρια αυτά αποτελούνται από διαφορετικούς συνδυασμούς δεδομένων και επεμβάσεων. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού διαφορετικών ηχητικών στοιχείων τα οποία αποδίδουν μια προσέγγιση του περιβάλλοντος θορύβου σε μια περιοχή με παράθεση πηγών από πραγματικές καταγραφές. Έτσι είναι δυνατό να δοθούν πληροφορίες για το ακουστικό περιβάλλον μιας περιοχής, αλλά και να γίνει μία προσέγγιση των σχετικών διαφοροποιήσεων με την εισαγωγή νέων, την τροποποίηση ή κατάργηση παλαιών χρήσεων.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό προβληματικών περιοχών, για τον έλεγχο του θορύβου σε περιοχές όπου ήδη υπάρχει πρόβλημα ηχορύπανσης, αλλά και σε περιοχές όπου προβλέπεται να υπάρξει πρόβλημα στο άμεσο μέλλον (γίνονται αναπτυξιακά έργα) σχεδιάζοντας και προγραμματίζοντας την χρήση γης σε σχέση με τις πηγές του περιβαλλοντολογικού θορύβου ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί σε επόμενη φάση για την εξαγωγή δεικτών ηχορύπανσης σε σχέση με το συχνοτικό περιεχόμενο του θορύβου και μπορεί μακροπρόθεσμα να ενσωματώσει και αλγόριθμους πρόβλεψης της στάθμης θορύβου. Ένα τέτοιο συνδυασμένο σύστημα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος με μειωμένο κόστος επειδή στηρίζεται στην εμπειρία από πραγματικές καταστάσεις στις πιλοτικές περιοχές και μπορεί εύκολα να γενικευθεί και να καλύπτει περιοχές με ανάλογες συνθήκες.



Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής - Εργαστήριο Πολυμέσων